Cursuri de tarot profesionale! Servicii astrologice prin email si SMS! Studii de tarot prin email!

CHIRON VINDECĂTORUL


12.10.2011


Chiron este un planetoid descoperit în anul 1977 şi care este situat între Saturn şi Uranus. El este un „ciudat” în felul său, căci are o orbită foarte eliptică(în formă de elipsă mult mai alungită chiar şi decât a „excentricului” Pluton), ceea ce face ca durata şederii lui în constelaţiile zodiacale să fie foarte diferită: în Berbec el a stat mai mult de 8 ani, pe când Balanţa a fost traversată în mai puţin de un an şi jumătate.

 

În mitologie, Chiron era copilul lui Cronos(Saturn), stăpânul timpului, care a luat înfăţişarea unui cal şi s-a împreunat cu o nimfă. Astfel, a ieşit Chiron, jumătate cal-jumătate cu chip de bărbat. El face parte din categoria largă a centaurilor, creaturi ce îmbinau aspectul fizic animalic cu cel uman, dar care se dedau instinctelor animalice. Ei aveau o reputaţie proastă, căci erau sălbatici şi neînfrânaţi, fiind cunoscuţi pentru apetitul lor sexual de nesatisfăcut. Chiron a fost excepţia de la regulă, căci a fost un înţelept, un învăţător şi un vindecător. În timpul unei lupte între Hercule şi centauri, Chiron a fost rănit din greşeală, la picior, de o săgeată otrăvită. Chiron a căutat multe leacuri şi le-a încercat pe toate, dar tot nu a reuşit să se vindece. În mod greşit, acesta a fost prezentat ca momentul în care Chiron s-a îndepărtat de natura animalică şi a ales calea spre evoluţia părţii sale umane. La momentul luptei, Chiron era deja învăţător şi îi pregătea pe mulţi dintre eroii mitologici: Hercule, Phoenix, Dionisos, Asclepius(zeul medicinii la greci) şi chiar pe viteazul Ahile(eroul din războiul troian).

Poate la baza acestei distorsiuni a mitului lui Chiron să fi stat dorinţa de a da un înţeles, un scop utilitar suferinţei omeneşti şi pentru a deturna cumva preocuparea oamenilor bolnavi(fizic sau psihic) asupra problemelor lor. Nu este exclus însă ca omului modern şi îndepărtat de spiritualitate să i se fi părut de necrezut că cineva, neforţat în nici un fel de împrejurări exterioare, să renunţe la un comportament instinctual în favoarea unuia evoluat, uman. Ceea ce este însă sigur este faptul că şi astăzi tragismul poveştii lui Chiron continuă să-i impresioneze pe oameni, iar numele lui nu s-a pierdut în neant ca atâtea alte nume ale confraţilor săi centauri. Chiron îl cunoştea pe Hercule şi îl îndrăgise, dar nici pe centaurii din rândul cărora provenea nu îi renegase, deşi trăia departe de ei şi de felul lor de a fi. Şi în aceasta vedem o trăsătură superioară a lui Chiron pe care mulţi dintre cei care ajung, la un moment dat, să se desprindă de un anumit mediu şi să evolueze nu o au, căci ei reneagă, adesea cu violenţă, rădăcinile lor. Cu atât mai mult este ceva frustrant ce i s-a întâmplat şi apare o senzaţie acută de nedreptate faţă de destinul lui, căci el a fost rănit într-o luptă la care a fost spectator, nedorind să ia partea nimănui: nici a centaurilor, nici a lui Hercule. Chiron, ca descendent al unui titan(Cronos), era nemuritor, dar având şi o latură umană)din partea mamei sale), el simţea durerea şi suferinţa. El nu a învinuit pe nimeni pentru necazul lui, ci a încercat din răsputeri să scape de suferinţă sau măcar să o aline. Iarăşi, când încercările sale au dat greş, una după alta, nu s-a revoltat şi nici nu a rămas pasiv, ci a folosit tot ce învăţase pentru a-i ajuta pe alţi oameni, împărtăşindu-le leacurile sale aşa cum îi învăţase pe tinerii greci meşteşugul armelor şi regulile de comportament civilizat.

În astrograma natală a fiecăruia din noi, Chiron semnifică o rană profundă, o suferinţă veche, fie din fragedă copilărie, fie din viaţa anterioară şi eforturile pe care le facem pentru a o vindeca. În consecinţă, poziţia lui Chiron este una sensibilă şi pe nedrept ignorată de mulţi astrologi. Vindecarea acestei răni nu se face, în totalitate, niciodată, ci doar putem să o închidem, astfel încât să nu ne mai doară foarte tare, dacă reuşim să conştientizăm cauza ei şi să îi dăm o utilitate ajutând pe altcineva. Chiron ne mai învaţă să ştim să acceptăm o situaţie nefericită şi să nu învinovăţim pe alţii şi nici chiar pe noi înşine atunci când suntem răniţi. În astrograma natală, el ne arată ce parte din noi a fost rănită într-un mod brutal şi pe nedrept, fără ca noi să avem vreo vină şi se poate regăsi în situaţii precum: defecte şi slăbiciuni; dezamăgiri; sentimente puternice de compasiune şi milă; suferinţe psihice şi fizice; o rănire, o suferinţă pe care nu o putem vindeca; un ideal eşuat, cu toate încercările noastre de a-l realiza. L-am găsit pe Chiron bine reprezentat în astrograma unei femei care şi-a transpus toată masculinitatea sa în meseria de chirurg, încă de pe vremea când erau oraşe şi regiuni întregi unde nu era nicio femeie în această profesie a bărbaţilor. L-am mai găsit în astrograma unei alte femei care a transformat abuzul sexual suferit în copilărie în munca de psiholog de copii, o muncă care îi oferă satisfacţia pe care o familie, un soţ încă nu i-a oferit-o. Chiron este semnificativ poziţionat şi în astrograma natală a celei care a fost maica Tereza şi care, printr-o coincidenţă stranie s-a născut exact acum 101 ani, în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră la care termin acest articol. Iniţial am zis că e o oră mai târziu, dar nu ţinusem seama de diferenţa de fus orar dintre România şi Macedonia, ţara ei natală. Chiron al ei, durerea şi vindecarea, două faţete ale aceleaşi medalii, este în primul grad al zodiei Peştilor, în aceeaşi zodie în care se află acum, iarăşi o „coincidenţă” demnă de luat în seamă.

 

Ciclul lui Chiron este în jur de jumătate de secol(49-51 de ani) şi acum el se află în aceeaşi zodie ca acum un secol, la naşterea acestei femei-sfinte, maica Tereza. Peştii înseamnă compasiunea, suferinţa, sacrificiul şi cu asta am sput tot ce e esenţial privitor la această poziţie a lui Chiron. În plus, în astrograma ei, Chiron este în casa a II-a a astrogramei, cea a bogăţiei, valorii, talentelor, într-o opoziţie strânsă cu Soarele, care într-o astrogramă unei femei înseamnă tatăl. Ea a rămas orfană de tată la vârsta de 8 ani şi apoi familia ei numeroasă a trecut prin mari greutăţi financiare. Şi iată cum o rană adâncă într-un suflet fraged de copil a fost transformată într-o bogăţie, într-o resursă pe care a împărtăşit-o cu alţii. Cine ştie? Poate că, în actualul tranzit al lui Chiron în Peşti, undeva se va naşte un copil care va arăta ce înseamnă să te sacrifici pentru binele altora. Şi dacă tot am ajuns la un exemplu legat de o viaţă dedicată lui Hristos, trebuie să ştiţi că există o rugăciune care se potriveşte perfect învăţăturii lui Chiron:

„Doamne, dă-mi seninătatea de a accepta lucrurile pe care nu pot să le schimb, curajul de a schimba pe cele care pot şi înţelepciunea de a şti diferenţa dintre ele.”

 Horoscop zilnic

Facebook