Chiron Vindecătorul

Chiron Vindecătorul

12.10.2011 - Astrologie Natală

Chiron este un planetoid descoperit în anul 1977 și care este situat între Saturn și Uranus. El este un „ciudat” în felul său, căci are o orbită foarte eliptică(în formă de elipsă mult mai alungită chiar și decât a „excentricului” Pluton), ceea ce face ca durata șederii lui în constelațiile zodiacale să fie foarte diferită: în Berbec el a stat mai mult de 8 ani, pe când Balanța a fost traversată în mai puțin de un an și jumătate.

 

În mitologie, Chiron era copilul lui Cronos(Saturn), stăpânul timpului, care a luat înfățișarea unui cal și s-a împreunat cu o nimfă. Astfel, a ieșit Chiron, jumătate cal-jumătate cu chip de bărbat. El face parte din categoria largă a centaurilor, creaturi ce îmbinau aspectul fizic animalic cu cel uman, dar care se dedau instinctelor animalice. Ei aveau o reputație proastă, căci erau sălbatici și neînfrânați, fiind cunoscuți pentru apetitul lor sexual de nesatisfăcut. Chiron a fost excepția de la regulă, căci a fost un înțelept, un învățător și un vindecător. În timpul unei lupte între Hercule și centauri, Chiron a fost rănit din greșeală, la picior, de o săgeată otrăvită. Chiron a căutat multe leacuri și le-a încercat pe toate, dar tot nu a reușit să se vindece. În mod greșit, acesta a fost prezentat ca momentul în care Chiron s-a îndepărtat de natura animalică și a ales calea spre evoluția părții sale umane. La momentul luptei, Chiron era deja învățător și îi pregătea pe mulți dintre eroii mitologici: Hercule, Phoenix, Dionisos, Asclepius(zeul medicinii la greci) și chiar pe viteazul Ahile(eroul din războiul troian).


imagine
PTimm DeviantArt

 

Poate la baza acestei distorsiuni a mitului lui Chiron să fi stat dorința de a da un înțeles, un scop utilitar suferinței omenești și pentru a deturna cumva preocuparea oamenilor bolnavi(fizic sau psihic) asupra problemelor lor. Nu este exclus însă ca omului modern și îndepărtat de spiritualitate să i se fi părut de necrezut că cineva, neforțat în nici un fel de împrejurări exterioare, să renunțe la un comportament instinctual în favoarea unuia evoluat, uman. Ceea ce este însă sigur este faptul că și astăzi tragismul poveștii lui Chiron continuă să-i impresioneze pe oameni, iar numele lui nu s-a pierdut în neant ca atâtea alte nume ale confraților săi centauri. Chiron îl cunoștea pe Hercule și îl îndrăgise, dar nici pe centaurii din rândul cărora provenea nu îi renegase, deși trăia departe de ei și de felul lor de a fi. Åži în aceasta vedem o trăsătură superioară a lui Chiron pe care mulți dintre cei care ajung, la un moment dat, să se desprindă de un anumit mediu și să evolueze nu o au, căci ei reneagă, adesea cu violență, rădăcinile lor. Cu atât mai mult este ceva frustrant ce i s-a întâmplat și apare o senzație acută de nedreptate față de destinul lui, căci el a fost rănit într-o luptă la care a fost spectator, nedorind să ia partea nimănui: nici a centaurilor, nici a lui Hercule. Chiron, ca descendent al unui titan(Cronos), era nemuritor, dar având și o latură umană)din partea mamei sale), el simțea durerea și suferința. El nu a învinuit pe nimeni pentru necazul lui, ci a încercat din răsputeri să scape de suferință sau măcar să o aline. Iarăși, când încercările sale au dat greș, una după alta, nu s-a revoltat și nici nu a rămas pasiv, ci a folosit tot ce învățase pentru a-i ajuta pe alți oameni, împărtășindu-le leacurile sale așa cum îi învățase pe tinerii greci meșteșugul armelor și regulile de comportament civilizat.


În astrograma natală a fiecăruia din noi, Chiron semnifică o rană profundă, o suferință veche, fie din fragedă copilărie, fie din viața anterioară și eforturile pe care le facem pentru a o vindeca. În consecință, poziția lui Chiron este una sensibilă și pe nedrept ignorată de mulți astrologi. Vindecarea acestei răni nu se face, în totalitate, niciodată, ci doar putem să o închidem, astfel încât să nu ne mai doară foarte tare, dacă reușim să conștientizăm cauza ei și să îi dăm o utilitate ajutând pe altcineva. Chiron ne mai învață să știm să acceptăm o situație nefericită și să nu învinovățim pe alții și nici chiar pe noi înșine atunci când suntem răniți. În astrograma natală, el ne arată ce parte din noi a fost rănită într-un mod brutal și pe nedrept, fără ca noi să avem vreo vină și se poate regăsi în situații precum: defecte și slăbiciuni; dezamăgiri; sentimente puternice de compasiune și milă; suferințe psihice și fizice; o rănire, o suferință pe care nu o putem vindeca; un ideal eșuat, cu toate încercările noastre de a-l realiza. L-am găsit pe Chiron bine reprezentat în astrograma unei femei care și-a transpus toată masculinitatea sa în meseria de chirurg, încă de pe vremea când erau orașe și regiuni întregi unde nu era nicio femeie în această profesie a bărbaților. L-am mai găsit în astrograma unei alte femei care a transformat abuzul sexual suferit în copilărie în munca de psiholog de copii, o muncă care îi oferă satisfacția pe care o familie, un soț încă nu i-a oferit-o. Chiron este semnificativ poziționat și în astrograma natală a celei care a fost maica Tereza și care, printr-o coincidență stranie s-a născut exact acum 101 ani, în aceeași zi și la aceeași oră la care termin acest articol. Inițial am zis că e o oră mai târziu, dar nu ținusem seama de diferența de fus orar dintre România și Macedonia, țara ei natală. Chiron al ei, durerea și vindecarea, două fațete ale aceleași medalii, este în primul grad al zodiei Peștilor, în aceeași zodie în care se află acum, iarăși o „coincidență” demnă de luat în seamă.

 

Ciclul lui Chiron este în jur de jumătate de secol(49-51 de ani) și acum el se află în aceeași zodie ca acum un secol, la nașterea acestei femei-sfinte, maica Tereza. Peștii înseamnă compasiunea, suferința, sacrificiul și cu asta am sput tot ce e esențial privitor la această poziție a lui Chiron. În plus, în astrograma ei, Chiron este în casa a II-a a astrogramei, cea a bogăției, valorii, talentelor, într-o opoziție strânsă cu Soarele, care într-o astrogramă unei femei înseamnă tatăl. Ea a rămas orfană de tată la vârsta de 8 ani și apoi familia ei numeroasă a trecut prin mari greutăți financiare. Åži iată cum o rană adâncă într-un suflet fraged de copil a fost transformată într-o bogăție, într-o resursă pe care a împărtășit-o cu alții. Cine știe? Poate că, în actualul tranzit al lui Chiron în Pești, undeva se va naște un copil care va arăta ce înseamnă să te sacrifici pentru binele altora. Åži dacă tot am ajuns la un exemplu legat de o viață dedicată lui Hristos, trebuie să știți că există o rugăciune care se potrivește perfect învățăturii lui Chiron:


„Doamne, dă-mi seninătatea de a accepta lucrurile pe care nu pot să le schimb, curajul de a schimba pe cele care pot și înțelepciunea de a ști diferența dintre ele.”

 

Astrologie relațională

Astrologie mundană

Astrologie criminalistică